Je tady další oblíbený recept z babiččina starého sešitu.
Ke kynutému těstu jsem si našla cestu teprve nedávno. Je to asi poslední tři
roky. Za tu dobu jsem vyzkoušela spousty receptů, rad i návodů.
Těsto ne vždy dopadlo podle očekávání. Možná proto, že na něj má opravdu vliv spousty
okolních jevů. Jako je třeba teplota v místnosti, kde těsto kyne nebo i počasí venku.
Moje babička ctila pravidlo, že těsto nesmí chytit průvan a také říkávala, že těsto
při bouřce nekyne, nebo dokonce, že těsto při bouřce zadělané zkysne.
Co je na tom pravdy nevím, ale nejste-li si jistí výsledkem, řiďte se raději předpovědí počasí. ;)
To jsem ale odbočila. Chtěla jsem napsat, že toto těsto, se vždy povede.
Alespoň mě tedy ano. Pokaždé krásně nakyne a o proti jiným se s ním moc hezky pracuje.
Tak a teď už k samotnému receptu..
Budeme potřebovat..
250 g hl. mouky
250 g pol. mouky
200 ml. mléka
80 g cukru
1 vejce + žloutek na pomazání
kostka kvasnic (já používám sušené)
špetka soli
100 ml oleje
80 g másla
skořicový cukr
a ovoce kterým budeme plnit
Normálně je to 1 kg švestek. Protože je ale na švestky letos ještě brzy,
použila jsem jablka a rebarboru.
Těsto jsem připravovala v pekárně. Nemáte li tu možnost musíte pěkně postaru. Začít kváskem.
Tady je pak asi lepší, požít droždí čerstvé.
Kvasnice rozdrobíme ve 100 ml vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru
a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme obě mouky cukr a sůl.
přimícháme zbytek mléka, vejce, olej a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý
kvásek a poctivě zaděláme, až se těsto odlepuje od vařečky.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 30 min.kynout.
Pokud zvolíte přípravu těsta v pekárně jako já..
Stačí jen naházet do ní všechny ingredience (začínala jsem těmi tekutými).
Zvolit program na přípravu těsta a dál už se o nic nemusíte zajímat.
Po nakynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál. Lžící z něj odkrajujeme stejně velké
kousky. Z kterých pak děláme placky asi 10 cm velké. poklademe ovocem, posypeme skořicovým cukrem a zaděláme v malý bochánek. Opatrně aby se těsto neprotrhlo.
Koláčky klademe na plech s pečícím papírem spojem dolů.
Každý koláček potřeme rozšlehaným žloukem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, asi třicet minut.
Zlatohnědé slíváky, chutnají nejlépe teplé.. ;)
Zvolit program na přípravu těsta a dál už se o nic nemusíte zajímat.
Po nakynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál. Lžící z něj odkrajujeme stejně velké
kousky. Z kterých pak děláme placky asi 10 cm velké. poklademe ovocem, posypeme skořicovým cukrem a zaděláme v malý bochánek. Opatrně aby se těsto neprotrhlo.
Koláčky klademe na plech s pečícím papírem spojem dolů.
Každý koláček potřeme rozšlehaným žloukem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, asi třicet minut.
Zlatohnědé slíváky, chutnají nejlépe teplé.. ;)
11 komentářů
Mňam! Vypadají krásně! Už se těším, až budou na zahradě švestky! :))
OdpovědětVymazatSe švestkami jsou prostě nejlepší.. ale i po těch dnešních rebarborových se jen zaprášilo..
VymazatMoje babička měla ke kynutému těstu taky úctu :-) Zajímavý recept.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Babičky zkrátka věděly.. ;) Děkuji za milý komentář..
VymazatTo je super. Mně se zatím kynuté těsto nikdy nepovedlo a tady čtu příslib, že se vždy povede :-) Včera mi dcera říkala, jestli bych jí neupekla buchty jako babička. Odmítla jsem, ale asi to přece jen zkusím i když z poloviční dávky. Pro jistotu :-)
OdpovědětVymazatJsi krasna
Zkuste klidně z celé dávky, není jich mnoho. Vyjde to na dva plechy.. ;) Tak ať se dílo daří.. budu ráda, když dáte pak vědět.. ;)
VymazatTak ty jsi Renco mistr,tobe se povede vse na co sahnes a v kuchyni jsi proste neeeej :* taky je zkusim ;)
VymazatVerunko děkuji, až se červenám.. Stále je co zlepšovat.. však mě znáš ;)
VymazatDěkuji za milý komentář.. ;)
OdpovědětVymazatAch, ty vypadají ale naprosto úchvatně. Škoda, že nejsem zrovna moc šikovná pekařka. Nechceš mi jich pár poslat? :) A dávám odběr, kdyby tě i můj blog zaujal, budu ráda, když mě budeš sledovat také :)
OdpovědětVymazatGIVEAWAY O LUXUSNÍ NÁRAMKY | BLOND SITE
Děkuji.. ;) Ráda bych ale vždy se po nich jen zapráší.. Budu sledovat moc ráda, máš krásný blog.. ;)
Vymazat